Comenzi, monitorizare
procese industriale

       
         
 
       
    Automatele programabile, pe scurt PLC, sunt calculatoare digitale folosite in procesele electromecanizate automate.
    Sunt folosite pentru monitorizarea parametrilor, controlul diferitelor sisteme industriale.
    Datorita raportului avantaje/costuri foarte convingator, sunt preferate tot mai des si la aplicatii rezidentiale.
       
         

 

         
Mai usor
  Mai sigur
  Mai complex

 PLC-ul a fost inventat ca solutie la necesitatile industriei automobiliare, unde piata in continua schimbare a necesitat inevitabil si procese tehnologice diferite.

 

Inaintea PLC-lor, procesele de control, elementele de siguranta, afisarea starilor si interblocajele erau solutionate cu sute de relee. Procesul de trecere la noile cerinte de model necesitau prea mult timp, energie si bani deoarece electricienii refaceau legaturile la relee.

 

Eliminarea timpilor de interventie a venit odata cu introducerea automatelor programabile in circuitele automatizate la care schimbarea proceselor se obtinea prin editarea programului de executie iar daca in viitor se dorea executarea unui nou lot din primul produs, se putea foarte usor reveni la varianta softului anterior printr-un proces care dura cateva minute in comparatie cu cateva zile sau chiar saptamani in cazul refacerii legaturilor la relee.

 

 Programul de control al procesului automatizat este stocat in memoria interna al PLC-lui care este imun la caderi si fluctuatii de tensiune.

 

Marimile masurate pe diferitele intrari, starea iesirilor precum si pozitia exacta in cadrul subrutinei de executat, este salvat in permanenta, astfel o oprire de urgenta a executiei sau o eventuala cadere de tensiune nu afecteaza procesul, echipamentul este capabil sa continue exact de unde a fost intrerupt.

 

De-a lungul anilor, functiile PLC-lor au evoluat de la functiile simple preluate de la relee, la control secvential, control de miscare, control distributiv si functii de comunicare prin retea, care face actualmente posibila monitorizarea, interventia sau chiar reprogramarea intregului sistem de la distanta.

 

In ceea ce priveste procesarea, salvarea datelor, precum si protocoalele de comunicatie, PLC-le au ajuns la complexitatea unui calculatoar de birou, plusand cu avantaje importante ca gabarit mic si stabilitatea net superioara.

 

 PLC-le sunt dotate cu numeroase porturi de intrare/iesire, sunt fabricate pentru a functiona foarte stabil in conditii de exploatare dure: plaja mare de temperaturi, imunitate la perturbatiile retelei electrice, rezistenta mare la praf, la impuritati, vibratii si socuri mecanice.

 

De asemenea, constructia ofera posibilitatea extinderii cu diferite module de intrare/iesire, specifice diferitelor aplicatii.

 

PLC-ul poate gestiona informatii de la diferiti senzori. Citeste senzorii de capat de cursa; procese analogice: temperatura, presiune, debit, viteza, grad de incarcare; starea exacta a diferitelor sisteme complexe de pozitionare.

 

Pe partea de comanda, PLC-le pot actiona aproape orice fel de consumator electric, motoare electrice, cilindre pneumatice sau hidraulice, electrovalve sau iesiri analogice.


 

Pentru detalii, cerere oferta sau executie, contactati Comfil SERV.

 

 


Produse asociate
 
   AAR Control motoare
Compensare reactiva