Aclansarea Automata a Rezervei

     


     
 
 

Diferite echipamente, instrumente si aplicatii cer sa nu fie deconectati de la energia electrica, indiferent de interventiile furnizorului de electricitate pe linia principala.

Acesti consumatori sunt de regula aparatele de masura, calculatoarele de birou, etc.

  Uneori, in cazul spitalelor si altor echipamente cu functionare vitala, nici macar intreruperi de scurta durata, de ordinul milisecundelor nu este acceptabila. In acese cazuri se foloseste combinatie UPS + Generator.
  Pentru cazurile in care o intrerupere de cateva secunde nu reprezinta un impediment major, folosim doua solutii tipice ca alimentari de rezerva:

 

O sursa calda, adica o alta linie electrica pusa la dispozitia consumatorului de catre furnizorul de energie, cu alimentare printr-un circuit de rezerva.

 

Cea de a doua posibilitate, care este si cea mai raspandita datorita avantajelor incontestabile, este ca utilizatorul sa isi asigure singur necesarul energetic cu ajutorul unui generator electric sau surse de energii verzi.

  Sursele de energie alternativa, bazandu-se in primul rand pe energia solara (panouri solare) si pe cea a vantului (turbine eoliene) ca si marimi de convertit, se bucura de o atentie sporita in randul utilizatorilor si in ultimul timp chiar si in randul producatorilor.
  In oricare dintre situatii, apare o problema care necesita solutionare, si-anume comutarea automata a consumatorilor de pe sursa principala pe sursa secundara la disparitia tensiunii si inapoi atunci cand alimentarea principala a revenit.
  Aceasta funtie este asigurat de instalatia de aclansare automata a rezervei, pe scurt AAR. Acesta va monitoriza in permanenta existenta si calitatea tensiunii pe sursa principala si va stii ce are de facut in caz de disparitia ei.
     
       

 

 

AAR

pentru doua surse calde

 

AAR

pentru o sursa calda si un generator

 

AAR

pentru energii alternative

 
   
 

 

Daca sursa de rezerva este asigurata tot de furnizorul energiei electrice principale, printr-o alta linie electrica sub tensiune, vorbim de “doua surse calde”, adica doua surse in continuu sub tensiune, mai putin in cazurile de avarie.

 

Aici AAR poate fi o conceptie mai simpla, deoarece va trebui doar sa monitorizeze prezenta si calitatea tensiunii principale si sa comute in caz de avarie.

 

In cazul in care alimentarea de rezerva este asigurata de un generator, conceptia AAR-lui se extinde cu alte functii, care va fi nevoit sa mentina temperatura generatorului pentru o pornire urgenta chiar si pe timp de iarna, va pornii generatorul in cel mai scurt timp, va avea grija ca durata comenzii de pornire sa fie corespunzatoare fara a distruge demarorul, va monitoriza tensiunea data de generator si va accepta comutarea consumatorilor doar daca tensiunea are valoarea si frecventa corespunzatoare.

 

Daca mai luam in considerare ca toate aceste decizii, functii si comenzi trebuie sa le execute fara greseala in lipsa tensiunii de alimentare... trebuie sa ne asiguram ca detinem solutia corespunzatoare, de incredere.

 

Odata cu implementarea tot mai ranspandita a solutiilor de energii alternative, a aparut necesitatea unui AAR cu functii specifice acestui segment

Functia de baza este de a mentine consumatorii alimentati de la sursa secundara (solara, eoliana) pana in momentul in care acesta nu mai poate asigura necesarul din cauza consumului ridicat, a epuizarii energiilor acumulate, concomitent cu lipsa radiatiilor solare si vitezei vantului insuficiente.

In aceste cazuri va trebui sa comute pe alimentarea principala de la furnizorul de electricitate, sa permita in continuare refacerea rezervei pe circuitul sursei alternative si sa comute pe acesta in cel mai scurt timp posibil, scopul fiind reducerea facturii electrice.


 

De fiecare data, AAR-ul va monitoriza un timp predefinit parametrii si calitatea energiei electrice principale dupa reaparitia ei, iar in cazul in care toti parametrii se afla in plaja normala, va permite comutarea pe aceasta sursa.
 
Pentru detalii, cerere oferta sau executie, contactati Comfil SERV.

 

 

 

 

Produse asociate

 
Comenzi logice - PLC Control motoare
Compensare reactiva